Terugblik OVPN-bijeenkomst 22 april 2015

In zo’n ‘mooie zaal’ had Moszkowicz zich nog niet eerder gepresenteerd

Op 22 april 2015 stapte de altijd goedgeklede Bram Moszkowicz de opslagloods van Daallin BV binnen. Dit Pijnackerse bedrijf voor grond-, weg-, en waterbouwkundige werken had speciaal voor de OVPN-ledenbijeenkomst de machines en materialen naar buiten verplaatst om ruimte te maken voor Moszkowicz en de OVPN.

Lijsttrekker VNL

Moszkowicz klom op het van tafels gemaakte podium en nam plaats tegenover Manuela Bijl die hem zou interviewen over zijn turbulente leven. Als ondernemer en politica spitste Manuela haar interview vooral toe op de politieke actualiteit. Nadat de OVPN Moszkowicz gecontracteerd had profileerde hij zich namelijk vooral als lijsttrekker van de partij ‘Voor Nederland’ (VNL). Op doorvragen van Manuela vertrouwde Moszkowicz de OVPN-leden toe dat mocht het in 2017 of eerder komen tot een coalitie waarvan VNL deel uitmaakt hij voorkeur heeft voor de ministerspost bij Justitie. Maar het leek hem realistischer met ongeveer drie zetels in de oppositie te komen.

Te hard aangepakt

Terugkijkend op de periode waarin hij uit de advocatuur werd gezet zei Moszkowicz dat hij door de media en het etablissement van de advocatuur zoals de Orde van Advocaten veel te hard was aangepakt. “Ik had wat problemen met de fiscus, maar ik heb nooit een strafbaar feit gepleegd. Mijn BV is failliet en ik ben geschrapt als advocaat. Dat is een veel te strenge maatregel geweest.” stelde hij fel. Op een vraag van de zaal antwoordde hij over drie jaar te zullen proberen om deze schrapping ongedaan te maken en ter overbrugging zijn nieuwe maatschappelijke carrière als lijsttrekker van VNL te zijn gestart. Zijn broers zijn doorgegaan in de advocatuur maar van de aanvankelijk 27 medewerkers moesten er velen vertrekken. Zijn BV is wèl maar privé is hij niet failliet.

Vrijheid, welvaart en veiligheid

Manuela legde Moszkowicz dilemma’s voor zoals: hoe kunt u een betrouwbaar politicus zijn terwijl u geschrapt bent; hoe kunt u stemmen trekken; waarom kiest u na zo verguisd te zijn toch weer voor een maatschappelijke carrière? “Vooral omdat ik iets wil betekenen voor dit land. Ik denk echt dat ik dat kan met VNL, ook al ben ik dan een beginnend politicus” antwoordde Moszkowicz. VNL richt zich vooral op de pijlers vrijheid, welvaart en veiligheid. Moszkowicz: “Ik bedoel vrijheid in de breedste zin. Ook vrijheid om te kunnen ondernemen zonder al te veel overbodige regels.” De zaal suggereerde hem om vooral iets te doen aan de in ondernemersogen nutteloze rapportages aan bijvoorbeeld het CBS en de administratieve regelgeving. Moszkowicz zei de ergernis van de ondernemers te begrijpen die hem deed denken aan de tijd dat hij als advocaat ’s avonds uren bezig was met zaken die niets te maken hadden met zijn cliënten.

Vrijheid voor ondernemen

Tijdens het interview zei Moszkowicz de ondernemers ook op andere terreinen tegemoet te zullen komen: verlagen of zelfs afschaffen van bepaalde belastingen zoals de OZB; meer vrijheid voor ondernemen; het invoeren van de vlaktaks waarbij iedereen 23 procent betaalt, ongeacht de inkomsten. Hij roemde de daadkracht en de persoonlijkheid van zijn voorbeelden Hans Wiegel en Pim Fortuyn en gaf aan dat de toekomst zal uitwijzen of zijn ervaring als succesvol strafpleiter voldoende is om Minister van Justitie te worden.

Het interview bij de OVPN had een hoog entertainmentgehalte. Moszkowicz gaf aan graag nog eens terug te willen keren in Pijnacker om anekdotes te vertellen over wat hij heeft meegemaakt en nog gaat meemaken. De aftrap van zijn politieke campagne in de gemeente Pijnacker-Nootdorp zei hij niet snel te zullen vergeten. Bekijk ook de door Cok van de Berg gemaakte foto’s.