Leuke voordracht Serdar Gözübüyük, maar iets meer zelfspot mag wel…
De Ondernemers Vereniging Pijnacker-Nootdorp probeert de laatste tijd interessante aansprekende sprekers in huis te halen. Eerder al was de Haagse behangkoning John van Zweden van de partij en vorige week donderdag 3 maart maakte de jonge voetbalscheidsrechter Serdar Gözübüyük (30) zijn opwachting.

Door Sjaak Oudshoorn

Serdar Gözübüyük tijdens OVPN Ledenbijeenkomst

Serdar Gözübüyük is de jongste arbiter op de door FIFA opgestelde lijst van internationaal fluitende scheidsrechters. In december 2015 promoveerde hij van groep 2 naar groep 1 binnen de FIFA, waardoor hij wedstrijden zal fluiten in de Europa League en de Champions League. Hij kreeg ooit van niemand minder dan Willem van Hanegem het advies om door te gaan met fluiten, terwijl een jonge vent natuurlijk eigenlijk hoort te voetballen zo lang hij nog geen dertig is. Dat kon Serdar ook heel aardig. (Fotografie: Cok van den Berg)

Bij OBS aan de Weteringweg, het bedrijf van Oscar van Buijtene, werden de ondernemers van de OVPN ontvangen met soep en brood. Daarna stonden ze onder niet al te warme omstandigheden paraat voor een lezing van de jonge talentvolle scheidsrechter die al vanaf zijn twaalfde jaar fluit en de laatste jaren nationaal en internationaal furore maakt.

Serdar Gözübüyük is naast scheidsrechter ook zelfstandig ondernemer. Zijn bedrijf is gericht op het vergemakkelijken van het verkrijgen van visa. Hij is vooral werkzaam voor de toeristenbranche.

Uit eigen ervaring weet Serdar wat het voor gevolgen kan hebben, als de instanties je naam verkeerd schrijven cq anders dan in je paspoort vermeld. Nu heeft Serdar een zodanig moeilijke achternaam dat zeker in het begin van zijn scheidsrechtersloopbaan veel media zijn naam op allerlei manier verkeerd schreven.

Om nog maar te zwijgen over de uitspraak. Het valt ook niet mee: een Turkse naam met verschillende klinkers en liefst vier umlauten her en der. Overigens betekent de achternaam: goot oog! Een paar grote ogen komen van pas bij een arbiter, die het nog steeds moet stellen zonder visuele hulpmiddelen.

De arbiter had er geen moeite mee een uur lang over zichzelf en zijn ervaringen te vertellen. Het was wel jammer dat hij niet echt de link legde naar het bedrijfsleven en naar de ondernemers in de zaal. Ook bleek dat hij wel erg een ‘moraalridder’ is en dat hij bij alles wat hij doet en zegt niet heel veel zelfspot aan de dag weet te leggen. Zeker een scheidsrechter moet zichzelf zo nu en dan met een korreltje zout kunnen nemen en af en toe in staat zijn tot enige ‘egoverkleining’. Daar bleek tijdens de lezing niet heel veel van.

Respectbandje
Nog steeds hij is gekwetst en beledigd door alles wat er over hem heen kwam, toen hij trainer Rob Maaskant het “Respectbandje” kwam laten zien, kort na het welbekende incident met een grensrechter in het amateurvoetbal die op het veld door een groep jongens is doodgetrapt. Zeer ernstige zaak natuurlijk en goed bedoeld van de arbiter om een alsmaar foeterende Maaskant om respect te vragen. Maar, Serdar moet ook kunnen begrijpen dat Maaskant zich als een schooljongen in de hoek gezet voelde door de actie.

Er ontstond een maatschappelijke discussie over het voorval waarbij zelfs premier Marc Rutte in actie kwam. Hij belde Serdar die eerst dacht aan een grap van een radio-DJ. Nee, het was echt de premier van Nederland die hem een hart onder de riem kwam steken en vond dat hij een goede daad had verricht met het respectbandje.

De arbiter liet diverse filmpjes zien van wangedrag van voetballers en wees er op dat de hele wereld meekijkt, inclusief heel veel kinderen, en dat voetballers en anderen een voorbeeldfunctie hebben in de samenleving. Een filmpje van de Roda-speler Nemeth toonde aan dat voetballers soms volledig ten onrechte uit hun stekker gaan. Ze maken een Schwalbe en gaan dan gewoon door met hun theater, omdat ze een onverdiende strafschop eisen. Nemeth kreeg rood en bleek geen enkel recht van protesteren te hebben. Van de speler hoorde Serdar nooit meer wat. De club kon het na drie weken opbrengen een zakelijk excuusje te sturen.

De arbiter hekelde ook de manier waarop de media met allerlei zaken omgaan. Ze maken een interview van zes minuten en met knippen en plakken blijft daar dan een fractie van over die niet de teneur van het gesprek goed weergeeft. De media praten elkaar ook eindeloos na, zonder zaken goed te checken.

Aan het eind van zijn verhaal liet Serdar nog wat filmpjes zien van totaal uit de hand lopende situaties waarbij steeds blijkt dat de aanstichter – degene die begon – bij de daarop volgende vechtpartij aan de zijkant blijft staan en zich er niet meer echt mee bemoeit. Dat is voer voor psychologen. Hoe dan ook: de meeste ondernemers van de OVPN vermaakten zich prima bij de voordracht van de arbiters. Zelfs de leden die niet zo veel met voetbal hebben!